Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

A japán teaszertartás

A hideg közeledtével egyre inkább kívánja szervezetünk a forró italokat. Nincs is kellemesebb egy gőzölgő teánál, ami átmelegíti testünket a téli zimankóban. Ki a gyümölcsöset szereti, van aki a zöld teára esküszik, de a füstösebb, keserűbb íz kedvelői a fekete teákat részesítik előnyben. A finomabbnál finomabb teafűvel ízesített italok nem csak a testünket, de lelkünket is képesek felmelegíteni.

Vannak országok, melyek olyan nagy becsben tartják a teázást, hogy kultúrájuk szerves részét képezi, sőt külön szertartást szentelnek neki. Gondoljunk csak a híres angol ötórai teára, mely hajdanán az előkelő családok délutáni étkezésének részévé vált.

Az angolnál jóval ősibb kultúrák is hódolnak a tea gyakori, ceremoniális fogyasztása előtt. Kína, Japán és India számára is a mindennapok részét képezi, sőt Kína és India a világ két legnagyobb teatermelő és -exportáló országa.
Mégis ha kifejezetten a tea tradícionális fogyasztására gondolunk, akkor a japán teaszertartás az, ami a köztudatban él.
A japán népre is, mint oly sok másikra Kína nagy hatást gyakorolt. A teázás hagyománya is Kínából eredeztethető. A zenbuddhizmus megjelenésével a teaszertartás is elterjedt a szigetországban. Egy Eisai nevű, buddhista zen szerzetes saját tapasztalatai alapján fektette le a teázás alapköveit a 12. században, illetve nagy szerepet tulajdonított a tea egészségmegőrző hatásának.

A tea a halhatatlanok életet adó itala 
(Eisai, buddhista szerzetes írása)

A japán teaszertartást cha no yu-nak (forró víz teához) nevezik. A ceremónia során porrá őrült zöld teát, matchát fogyasztanak. A japán szertartásokat az egyszerűség, tisztaság, csend, tisztelet és harmónia jellemzi. A ceremónia a teaivás élvezete mellett a megtisztulás és belső béke megtalálásával párosul. Egy ilyen szertartás levezénylése és művelése igazi művészetté vált, a teamester egy szinten említhető az ikebana vagy kalligráfia művelőivel.
Az első teaszertartásoknak a nagyobb kolostorok adtak otthont, ahol maguk a szerzetesek voltak a teamesterek. Az egyik leghíresebb teameser Sen no Rikyu (1522-1591) volt, aki a jelenkori szertartások alapjait fektette le. Az ő unokája, Sōtan alapította a Sen iskolát, mely aztán újabb iskolákra szakadva adta tovább Rikyu tanításait.
 
Rikyu tanításai szerint a szertartás lépései:

 

Meghívás

 

A vendéglátó felkeresi a teamestert és megbeszéli vele, hogy kiket szeretne meghívni. A vendégek száma 5-7 fő lehet.

 

Belépés a teaházba

 

A teamester jelzi a szertartás kezdetét. A meghívottak nesztelen léptekkel, meghajolva lépnek be a teázóba. A kicsi helyiséget a falifülke (tokonoma) díszíti, melyben buddhista kalligráfia vagy az évszaknak megfelelő tájat ábrázoló tekercs látható. Ezelőtt helyezkedik el az ikebana, mely előtt a vendégek meghajolnak. A teamester jelzésére a vendégek helyet foglalnak a kijelölt helyeken.

 

Teázás

 

A teázás előtt süteményeket kínálnak. A teamester a bambuszseprűvel (matcha) a csészébe (chawan) söpri a teaport. Szintén bambuszból készült merőkanállal forró vizet önt rá. A seprűvel felkeveri és az így kapott teasűrítményből tölt a a vendégeknek, melyre még öntenek forró vizet.

 

Ivás

 

Teljesen natúran, ízesítés nélkül isszák a teákat. A hagyomány szerint három lassú korttyal fogyasztják el a teát. A hörpintés tilos. Egymás után több csésze tea is iható.

 

Beszélgetés

 

A tea ivás végeztével csöndes, könnyed társalgásba merülnek a vendégek.

 

Távozás

 

A teamester jelzésére a szertartást befejezik. A meghívottak elbúcsúznak a vendéglátótól és hangtalan léptekkel távoznak. A teaszertartás főbb eszközei:

 

Chagama - vízforraló üst

Chaire - teapor tartó

Matcha - bambusz seprű

 

Chawan - csésze

Tartalomhoz tartozó címkék: Gasztrokult