Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

A zamatos gyümölcs titka

Hogyan válasszunk finom, friss és lehetőleg vitaminokban gazdag gyümölcsöt? A nem mind arany, ami fénylik bizony a gyümölcsökre is igaz. Lehet őrjítően piros az az eper, és mégis íztelen. Mindegyik gyümölcsnek meg van a maga sajátossága, mely alapján el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e megvásárolni. Természetesen a hazai, éppen szezonális gyümölcsök lesznek a legzamatosabbak és legegészségesebbek. Sajnos az importált gyümölcsök mire megérkeznek már nem sok vitamint tartalmaznak, ráadásul jóval több permetező szert is használnak a külföldről beérkezett árunál.
Amennyiben a hazai gyümölcsöket választjuk, akkor is vannak trükkök, melyekkel kifoghatjuk az érett, édes, finom darabokat. Nézzük, hogy nyáron milyen gyümölcsökkel találkozhatunk és mit érdemes figyelembe venni vásárláskor.

 

Eper

A jó per szépséges, élénkpiros színéről és édes, erőteljes, zamatos illatáról ismerszik meg. Ha a gallérja és kocsánya is élénkzöld, akkor bátran vehetjük, vihetjük.

 

Áfonya

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, mely hatékony antioxidáns anyagokat tartalmaz. Kiválasztásakor érdemes arra figyelni, hogy egységes színűek legyenek egy kis fehéres viaszos réteggel. Ha kicsit megrázogatjuk, akkor a szemeknek szabadon kell mozogniuk, nem jó ha összeragadnak.

 

Őszibarack

Ha igazán édes őszibarackra fáj a fogunk, akkor keressünk a külsején sötétebb pöttyöket, foltokat. A napsütés okozza ezeket, ott koncentrálódik több cukor. Ha a szárán van egy keresztül haladó csík, akkor egészen biztosan nem nyúlunk mellé.

 

Görögdinnye

Egyfelől a közismert kopogtatós technikával, másrészről a méretéhez passzoló súly arányával választhatjuk ki az ízletes dinnyét. Ha egy nagy méretű dinnye megfelelően súlyos, plusz még kong is, mintha üreges lenne a belseje, akkor már vihetjük is haza.

 

Sárgadinnye

Vigyázzunk, hogy ne legyen túl zöld a sárgadinnye külseje, illetve ne legyen rajta sérülés. A szár helyén pedig érdemes megtapintani, mert ott érezhetjük, mennyire puha a gyümölcs.

 

Meggy, cseresznye

Ezek a gyümölcsök nem utóérőek, úgyhogy leszedés után gyorsan el kell őket fogyasztani. Megvételkor is figyeljünk arra, hogy a gyümölcs húsa roppanós, fényes és kemény legyen, mindenféle repedéstől mentes. Amint megjelennek a repedések, a szemek gyorsan romlásnak indulnak.

 

Szilva

A finom, érett szilvát a fényes, feszes héja, élénk színe és üde illata jellemzi.

 

Málna

Ez az a gyümölcs, aminek ízét nem befolyásolja színe. A halványabb pirostól a sötétebb bordóig létezik fajtája és mind lehet mézédes. Vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy ne legyen töppedt, penészes. Szállításkor, tároláskor is ügyeljünk, hogy ne nyomódjanak meg a szemek.