x
Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Diétás finomságok

 

A gigászi küzdelem során, amikor arra adjuk fejünket, hogy megszabaduljunk jó pár kilótól, bizony nagyon nehéz ellenállni a cukros finomságok csábításának. Valami kifogást mindig talál az ember, hogy most miért is kéne bevágni egy adag csokit, rudit vagy sütit.
"Kívánja a szervezetem, rossz passzban vagyok, nem árt az az egy szelet, úgyis lemozgom és így tovább. Aztán persze jön a bűntudat és természetesen megfogadjuk, hogy több ilyen nem lesz...hát persze!

 

Nem kell ellenállni a kísértésnek, csupán másra kell cserélni a hizlaló finomságokat. Rengeteg diétás recept kering a világhálón, melyeket bárki könnyedén el tud készíteni. Ebből válogattunk össze néhányat.

 

Kókuszgolyó

 

Hozzávalók 4 fő részére

  • 300 g zabpehely
  • 100 g nyírfacukor
  • 4 ek keserű kakaópor
  • 3 ek rumaroma
  • 100 ml sovány tej
  • 100 g kókuszreszelék
  • 1 banán

Elkészítés

Keverjük össze a zabpelyhet, nádcukrot, kakaóport, aromát, 2-3 evőkanál kókuszreszeléket és egy kis tejet, majd gyúrjunk belőlük masszát. Vizes kézzel formázzunk golyókat, melyekbe egy-egy banánkarikát teszünk. A maradék kókuszreszelékben megforgatjuk a golyókat és hűtőbe tesszük őket.

Kukoricapelyhes-túrós palacsinta

 

Hozzávalók 4 fő részére

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 10 dkg teljes kiörlésű, fehér tönkölyliszt
  • 5,5 dkg natúr kukoricapehely
  • 3 tojás
  • 3,5 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 500 g natúr joghur
  • 40 dkg málna
  • 3-4 ek méz

Elkészítés

Keverjük habosra a tojás sárgákat, cukrot, vajat és vaníliát. Adjuk hozzá a túrót, majd a liszttel elkevert sütőport és tejet felváltva keverjük hozzá. Pici pihentetés után hozzáadjuk a kukoricapelyhet is. A tojás fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és azt hozzáadjuk a masszához. Serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Egy kis kókuszzsírt vagy olajat érdemes alájuk kenni, hogy ne tapadjanak le.
A töltelék készítésénél a joghurthoz hozzákeverjük a mézet, majd a málnát és ezekkel töltjük meg a palacsintákat.

 

Túrós fanta szelet

 

Hozzávalók 20 szelethez

Piskótához

  • 4 db tojás
  • 5 dkg natúr görög joghurt
  • 8 dkg zabpehelyliszt
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 4 dkg édesítő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Krémhez

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 15 dkg natúr görög joghurt
  • 2 dkg édesítő
  • 2 dkg vanília kivonat
  • 1 dkg zselatin
  • 4 ek víz

Zseléhez

  • 3,5 dl 100% narancslé
  • 4 dkg tápióka keményítő
  • 2 dkg édesítő

Elkészítés (20x30 cm tepsiben)

Piskóta
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét az édesítővel kemény habbá verjük. Majd ebbe belekeverjük óvatosan a joghurttal kikevert sárgáját. A lisztet, szódabikarbónát és kakaóport összekeverjük és lassanként a habhoz adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Az elkészült piskótát hagyjuk kihűlni.

Krém
Robotgép segítségével simára keverjük a túrót, édesítőt, vaníliát és natúr joghurtot. A zselatint 4 evőkanál vízzel felmelegítjük, majd a krémhez öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk a krémet a piskótán és hűtőbe tesszük kis időre.

Zselé
A tápióka keményítőt, édesítőt és egy kicsi narancslevet simára keverünk. Egy lábasban, kevergetés mellett, a maradék narancslével együtt sűrűre főzzük a zselét, majd még melegen eloszlatjuk a krém tetején.
Min. 4 órát vagy egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk.

 

Gofri

 

Hozzávalók 2 főre

  • 1 db tojás
  • 1,25 dl tej
  • 3/4 csésze zabpehelyliszt
  • 2-3 csepp vaníliaaroma
  • 2 ek kókuszolaj
  • édesítő
  • reszelt citromhéj

Elkészítés

A tojást kettéválasztjuk, majd a sárgájával habosra keverjük az édesítőt és tejet. Ezután hozzáadjuk a lisztet, reszelt citromhéjat és vaníliaaromát. Ha túl sűrű az állaga, adhatunk hozzá egy kis vizet és hozzáöntjük az olajat is. A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzákeverjük óvatosan a masszához. Gofrisütőben megsütjük és fogyasztjuk gyümölccsel, cukormentes lekvárral vagy édesítős kakaóporral.

 

Isler

 

Hozzávalók 8 db kisebb islerhez

  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 2 dkg édesítő
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 6 púpozott tk cukormentes lekvár
  • 1 tábla cukormentes étcsokoládé

Elkészítés

A lisztet, sikért, sütőport és édesítőszert egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszzsír is. Középre kis krátert mélyesztünk, melybe beleütjük a tojást, majd fokozatosan homogén tésztává gyúrjuk. Az így kapott tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval páros számú köröket készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha picit elkezd barnulni a széle, akkor már ki lehet venni.
A már kihűlt tésztalapokból minden másodikat megkenjük lekvárral, majd egymásra fordítjuk a sima lapokkal.
Vízgőz felett kicsi kókuszzsírral olvasszuk fel a csokoládét. Egy evőkanál segítségével oszlassuk el a folyékony csokoládét az islereken.
Ha készen van az összes, tegyük hűtőbe, amíg meg nem szilárdul a bevonat.

 

Források: mindmegette.hu, salatagyar.hu, receptneked.hu