Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Hasznos trükkök a konyhában

 

Olyan praktikák léteznek, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy mennyire megkönnyíthetik életünket. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, melyek olykor jól jöhetnek.

 

1. Nem találjuk a dugóhúzót, de a vendégek már vergődő halként, kiszáradva várják a tokaji muskotályost. Íme a trükk, amivel bár hosszabb ideig tart, de ki tudjuk varázsolni a dugót a palackból.
Öngyújtóval kezdjük el melegíteni az üveg száját a dugó aljánál. A hő hatására a dugó szépen lassan elkezd kiemelkedni és láss csodát!

 

 

2. Annak a fránya befőttes üvegnek aztán ütögethetjük a tetejét, megpróbálhatunk a fedő alá nyúlni késsel, de még így sem boldogulunk a kinyitásával.
Egy jó erős ragasztószalag azonban csodákra képes. Ragasszuk fel a fedő egy részére, majd erőteljes mozdulattal rántsuk meg a szalagot. És voilá, volt fedő, nincs fedő.

 

 

3. A fokhagyma igazán ragaszkodó típus, ha a héjáról van szó. Ha nincs meg a megfelelő technika, akkor igazán ügyes-bajos meghámozni a kis gerezdeket.
Valószínűleg mindenki számára ismerős a módszer, miszerint a gerezdeket jól megnyomkodjuk a kés lapjával. És valóban működik, szinte egybe leszedhető a héj.
A másik módszer pedig egy egész fokhagyma megpucolásakor jön jól. Vegyünk egy kisebb befőttes üveget vagy edényt, ami zárható. Helyezzük bele az egész fej fokhagymát, majd kezdjük el rázni, mintha shaket készítenénk. Egy idő után leválnak a nagyobb héj darabok, azokat vegyük ki az üvegből, majd folytassuk a rázogatást. Végeredményként az összes gerezdről leesik a héja.

 

 

4. Nincs kéznél a citromfacsaró? Itt egy egyszerű és stílusos módja, hogyan nyerjük ki a gyümölcs levét.
Fogjuk a citromot, görgessük meg néhányszor kissé odanyomva egy felületen, majd fogjunk egy fogpiszkálót, szúrjuk meg vele az alján és préseljük ki a levet. A lé a kicsiny lukon keresztül fog kifolyni.

 

 

5. Biztos mindenkinek meggyűlt már a baja a főtt tojás héjával. Vagy csak apró darabokban lehet lekaparni, vagy leszakítjuk az értékes, finom, fehér részt is. De van néhány egyszerű módszer, melyekkel sértetlenül hámozhatjuk meg a tojásokat.

Igazán érdekes módja a főtt tojás pucolásának a fújásos technika. A főtt tojások tetején és alján lévő héjat kell eltávolítani először, majd erőteljesen meg kell fújni az egyik oldalon, míg a másikon kijön egészben a tojás.

Kicsit tüdő barátabb megoldás, hogy a főtt tojást beletesszük egy pohárba, kicsi hideg vizet engedünk rá, majd kezünkkel lefedve a poharat addig rázzuk, míg a héj elválik a tojástól. Ha több tojást szeretnénk egyszerre megpucolni, akkor ugyanezzel a technikával működik, csak egy nagyobb zárható edény kell hozzá.

 

 

6. Az életlen kések nagy bosszúságot tudnak okozni, főként ha nincs késélező a közelben. Ám ha van otthon egy kávés bögre, akkor könnyedén orvosolhatjuk a problémát.
Fordítsuk fejjel lefelé a bögrét, tegyük olyan felületre, ahol nem csúszkál. Fogjuk meg késünket és a bögre aljának szélén élezzük meg mindkét oldalát. Lehetőség szerint ne kedvenc bögrénket vegyük ki a szekrényből, mert néhány karcolás keletkezhet a folyamat során.