Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Hogyan készíts Halloweeni töklámpást

Honnan ered Halloween ünnepe és miért vált jelképpé a töklámpás?

Halloween eredetileg ősi kelta ünnep volt, a nyár végét, azaz a Samhaint ünnepelték. Ekkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. 
 
A hiedelem szerint október végére esik az a nap, amikor az élők és holtak világát elválasztó határvonal a legvékonyabb. Ekkor az elhunytaknak engesztelést kérhettek az élők. Ugyanakkor ahhoz hogy távol tartsák a gonosz lelkeket, maguk is szellemeknek öltöztek és tüzeket gyújtottak. A lámpás, azaz a Jack-lámpa egyszerre tartotta távol az ártó szellemeket és mutatott utat a hazalátogató szellemeknek.
A hiedelem szerint élt egy részeges kovács, Jack, aki kicselezte az Ördögöt. Amikor az eljött érte, Jack felkergette egy fára, melybe egy keresztet vájt. Az Ördög még a kereszt látványától is irtózott, ezért nem tudott lejönni a fáról. Jack végül leengedte azzal a feltétellel, hogy az Ördög nem viszi el a lelkét. Végül mikor Jack meghalt nem nyert bebocsátást a mennyországba vétkei miatt és az Ördög sem engedte be a pokolba. A kettő között rekedve Jack csak barangolt a sötétben, míg végül megszánta őt a pokol Ura és egy izzó fadarabot dobott neki. Jack egy kivájt répába tette azt, mely megvilágította útját. A répát ma már az Amerikában őshonos sütőtökre cserélték.
Főként az angolszász területeken és Amerikában elterjedt ez az ünnep, de hazánkban is egyre népszerűbb. Halloweenkor ijesztő jelmezeket öltenek a gyerekek és házról házra járva próbálnak édességet kicsalni a lakóktól. A felnőttek szintén beöltözve bulizzák át az éjszakát.

Hogyan készítsünk töklámpást?

 

Elsőként érdemes egy tervezetet készíteni arról, hogy milyen mintát szeretnénk, mécsessel vagy gyertyával világítanánk-e meg a lámpást. Ehhez mérten válasszunk megfelelő méretű tököt. Általában a közepes méretű tökök jók a hagyományos lámpás elkészítéséhez, ha már bonyolultabb motívumokkal szeretnénk dolgozni, ahhoz a nagyobb méret ajánlott. Az érett, jól formálható tököknek szép, egyenletes narancssárga színe van. Érdemes repedés, horzsolás mentes, sima felületű tököt választani.

Ezek után neki is lehet kezdeni a faragáshoz. Szükség lesz éles késre (kicsire, nagyra), egy kanálra és a képzeletre. Érdemes rárajzolni a mintát a tökre, hogy könnyebb legyen a faragás.

Első lépés: meg kell tisztítani a tököt, majd óvatosan le kell vágni a tetejét, mely későbbiekben a kalapját fogja képezni. Ha van rajta száracska, próbáljuk meg nem letörni.

 

Második lépés: óvatosan, hogy az oldalát ne sértsük meg ki kell belezni.

Harmadik lépés: a felrajzolt mintázatot óvatosan vájjuk ki.

 

Utolsó lépés: helyezzünk mécsest a tök közepébe és tegyük rá a “sipkáját”

 
Összegyűjtöttünk néhány kreatív faragványt, amit kipróbálhatnak a vállalkozó szelleműek.

Erről az oldalról sablonok is letölthetőek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: halloween Kreatív ötletek