Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Hűsítő finomságok

A nyári kánikulában nincs aki ellenállna az enyhülést hozó élvezetnek, a fagylaltnak. Főként ha azt házilag, saját ízlésünk szerint készítjük. Nem kell szégyenlősködni a fagyis bódé előtt, hogy még szeretnénk kérni rá vagy 1 liter csokiöntetet, kókuszreszeléket, mogyoró szeleteket és úgy mindent, amit fel lehet lelni a hűtőpult tetején. A következő összeállítások bátran kombinálják a sütemények és fagylaltok összetevőit. Vigyázat, mert már a látvány is cukorkómához vezethet.

Pillecukros fagylalt torta

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 85 g graham keksz
  • 2 ek cukor
  • 1 ek fahéj
  • 1/2 tk só
  • 115 g vaj
  • 345 g csokifagyi
  • 200 g pillecukor
  • 175 g csokicsepp
  • 225 g csokoládé
  • 480 g tejszín
  • 80 ml rum

Elkészítés

A kekszet zárható zacskóban törjük morzsa állagúra, majd egy tálba öntve keverjük hozzá a cukrot, fahéjat, sót és az olvasztott vajat. Egy kb. 15 cm-es kivajazott sütőforma aljába nyomkodjuk bele a kekszes masszát és tegyük hűtőbe 30 percre. Egy tálban keverjük össze a már kissé megolvadt fagylaltot, a pillecukor felét és a csokicseppet. Ezt öntsük rá a kekszes rétegre és tegyük a fagyasztóba egy éjszakára. A csokoládét és tejszínt mikrózzuk kb. fél percig, amíg keverhető állagúra olvad. Öntsük a fagyi tetejére és tegyük fagyasztóba kb. 30 percre. A maradék pillecukorra öntsük rá a rumot és hagyjuk állni kb. 15 percig. Öntsük a sütemény tetejére és egy szakácsfáklya/karamellizáló segítségével pörköljük meg a tetejét.

Brownies fagylalt szendvics

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 csokoládés brownie alap
  • 1 kg bármilyen ízű fagyi

Elkészítés

Készítsük el a browniet az alapon található leírtak szerint. A kapott massza felét egy kb. 23x23 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejére is zsírpapírt teszünk és a kezünkkel egyenletesen és laposra nyomkodjuk. Süssük kb. 15 percig 180 fokon. Kivétel után távolítsuk el a tetején lévő papírt és óvatosan kiemelve rakjuk félre hűlni. A brownie massza másik felével ismételjük meg a műveletet. A másodikat már nem kell kivenni a sütőformából hanem arra kell rétegezni a fagylaltot és végül rátenni a félretett browniet. Formástul tegyük be a fagyasztóba. Vegyük ki, ha már teljesen megfagyott és egy deszkán szeleteljük fel.

Fagyi falatok

Hozzávalók kb. 15 darabhoz

  • Bármilyen ízesítésű fagyi
  • 350 g csokicsepp
  • 100 g kókuszolaj
  • 10 g puffasztott rizs (szemes)

Elkészítés

Sütőtálcára helyezett viaszos papíron vagy zacskón oszlassuk szét a kissé olvadt fagylaltot. Egy másik papírt használva fedjük le a tetejét és egyenletesen nyomkodjuk szét. Tegyük egy éjszakára fagyasztóba. Másnap kivétel után távolítsuk el a papírt a tetejéről és vágjuk fel apró kockákra a fagylalttömböt. Tegyük vissza a fagyasztóba, amíg készül a mártogatós rész. A csoki cseppeket és kókusz olajat kb. másfél percre tegyük mikróba és minden 30 másodpercnél keverjük meg. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre és keverjük hozzá a puffasztott rizst. A fagyidarabkákat villa segítségével merítsük meg a csokiban és tegyük vissza őket a fagyasztóba, hogy teljesen megdermedjenek.

Oreo fagylaltos muffin

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 12 + 6 db oreo keksz
  • 2 ek vaj
  • 240 ml habtejszín
  • 200 g sűrített tej
  • 1/2 tk vanília kivonat

Elkészítés

Szedjük ki a 12 darab oreo keksz belsejét. A külső részt törjük morzsásra, majd egy tálban keverjük össze az olvasztott vajjal. A masszát oszlassuk szét és nyomkodjuk le a muffin formák aljára. A tejszínt, sűrített tejet, vanília kivonatot és a keksz belsejét mixer segítségével keverjük össze. Óvatosan forgassuk meg benne a 6 db oreo kekszet, melyet előzőleg összetörtünk apróbb darabokra. Az így kapott krémet rétegezzük a muffin formában lévő keksz tetejére. 4 órára tegyük a fagyasztóba vagy amíg teljesen megdermed.

Házilag készített tölcséres fagyi

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 435 g vegyes csokoládés cseppek
  • 120 ml főzőtejszín
  • 120 ml kókuszolaj
  • 6 db édestölcsér
  • 2 kg vanília fagyi
  • 125 g mogyoró darabka

Elkészítés

Hőálló tálba öntsük bele a tejszínt és 85 g csokicseppet, majd mikrózzuk kb. 1 percig, félidőnél keverjük meg. Átlátszó fóliával takarjuk le és 20 percre tegyük hűtőbe. A maradék csokicseppet és kókuszolajat szintén egy tálban mikrózzuk meg kb. 1 percig, megkeverve 30 másodpercnél. Egy magasabb falú kb. 22x12 cm-es tepsi tetejét fedjük be alufóliával. Kb. 2 evőkanál csokis-kókuszolajos mixet öntsünk egy tölcsérbe. Fel-le, illetve körkörösen mozgatva fedjük be a belsejét a tölcsérnek a csokival. Ismételjlük meg a többi tölcsérrel is, melyeket a fóliába szúrva, álló helyzetben a hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul (kb. 2 perc). A kissé megolvadt fagylaltot kanál segítségével tegyük bele a tölcsérbe úgy, hogy ne púposodjon és tegyük őket kb. 10 percre a fagyasztóba. Egy fagylaltos kanállal szedjünk egy gombóc fagyit, készítsünk egy lyukat a közepébe és alufóliával lefedett csokiból egy teásknálnyit tegyünk a mélyedésbe, ezt helyezzük a tölcsér tetejére. Ismételjük meg mindegyik darabbal és további 30 percre tegyük őket a fagyasztóba. A megmaradt olvasztott csokoládéba merítsük meg a fagyi tetejét és forgassuk meg a mogyoró darabokban.

 

Forrás: tasty.co