x
Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Konyhakiállítás 2018 - Főételek mesterszakács módra

 

Előző héten a Konyhakiállításon is bemutatott mennyei, kelt tésztás belga gofri receptjét osztottuk meg. Most pedig olyan főételek elkészítéséről rántjuk le a leplet, melyeket egy igazi mesterszakács, Papp Szabolcs mutatott be látványos főzőshow-k kíséretében a DMHolding standjánál. Három elképesztő íz -és színvilágban bővelkedő fogást prezentált, melyeknek elkészítését és receptjét is megosztotta a DMHolding csapatával, amiért szeretnénk köszönetet mondani neki.

 

 

Sertésszűz sous vide-olva tejszínes zöldséges pirított burgonyával szezámos frízével

 

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg sertésszűz
  • 0,5 kg burgonya
  • 0,2 l tejszín
  • 0,05 l szezám olaj
  • 0,15 kg frízé saláta
  • 0,1 l olíva olaj
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 10 szál friss kakukkfű

Elkészítés

A sertésszüzet letisztítjuk, majd 1 órára 10%-os sóoldatba rakjuk. Az 1 óra leteltével kivesszük az oldatból és tiszta vízzel átmossuk. Ízesítjük sóval, borssal, majd olívaolajon minden oldalát fél percig elősütjük. Az elősütött húsokat vákuumcsomagoljuk, majd 90 percre 57 Cº-on sous vide-oljuk. 

A burgonyát meghámozzuk majd 15 percig előgőzöljük. Közben a zöldségeket kisebb hasábokra daraboljuk. A frízé salátát hideg vízben 30 percig áztatjuk.
Az előgőzölt burgonyát olíva olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket is és együtt pirítjuk tovább őket. Felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a kakukkfű leveleket. 2-3 percig forraljuk, sóval, borssal ízesítjük.

A 90 perc elteltével a sertésszüzet kivesszük a sous vide kádból, majd a vákuumcsomagolásból kivéve előmelegített serpenyőben olíva olajon minden oldalát fél percig megpirítjuk. Ezután 1-2 percig pihentetjük a húst.A zöldséges burgonya ragút középre halmozzuk, mellé rakjuk a félbe vágott sertésszüzet, a tetejére pedig a szezámolajjal bekevert frízé saláta kerül.

 

Kacsamell kókusztejes batáta pürével, sült szívsalátával, savanyított céklával

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg kacsamell filé
  • 0,7 kg batáta (édesburgonya)
  • 0,1 kg vaj
  • 4 db szívsaláta
  • 1 db kisebb cékla
  • 0,1 l fehér balzsamecet

Elkészítés

A kacsamelleken a bőrt beirdaljuk, majd sóval, borssal és olívaolajjal 1 órára bepácoljuk. A batátát megpucoljuk, majd kevés vízben megfőzzük. A céklát meghámozzuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd kicsit lesózzuk.
A kacsamelleket előmelegített serpenyőben elősütjük oldalanként kb. 1-2 percig, majd előmelegített sütőben 8-10 percig kb. 170-180 Cº-on megsütjük.

A céklaszeleteket 1 órára balzsamecetbe rakjuk. A megfőtt batátához keverjük a kókusztejet és a vajat, majd habverővel habosítjuk.
A batátapürét középre halmozzuk, majd evőkanállal középen egy csíkot húzunk bele. A kész kacsákat 3 perc pihentetés után félbevágjuk hosszában és a püré közepébe helyezzük, majd mellé rakjuk az előmelegített serpenyőben hirtelen megpirított szívsalátát. Ezután 2-3 szelet lecsepegtetett savanyított céklát szúrunk a pürébe.

 

Édesköményes zöldborsó rizottó grillezett lazaccal vanília habbal

Hozzávalók 4 személyre

  • 0,8 kg lazac
  • 1 db édeskömény
  • 0,3 kg rizottó rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,2 l fehérbor
  • 0,1 kg vaj
  • 0,1 kg zöldborsó
  • 0,1 olívaolaj
  • 0,2 l zsíros tej
  • 1 szál vanília

Elkészítés

A lazacokat letisztítjuk, majd 4 egyenlő részre vágjuk, kis olívaolajon sóval borssal 30 percre bepácoljuk. A felaprított hagymát kis olívaolajon megpároljuk, ezután hozzáadjuk a feldarabolt édesköményt és még további 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a rizottó rizst, kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Folyamatosan felöntjük folyadékkal, míg keményre nem párolódik. Utána hozzáadjuk a zöldborsót és vajat, majd 1-2 percig pároljuk még.

A lazacot közepes lángon 1-2 percig körbe sütjük. (Érdemes a bőrös oldallal kezdeni és azt egy kicsit tovább sütni).
A tejhabosító készülékbe beletesszük a tejet és a félbevágott vaníliából kiszedett szemeket, majd a készülékkel hideg tejhabot készítünk.
A rizottót kicsit mélyebb tányérban tálaljuk. A tetejére tesszük a lazacot, majd ráteszünk egy nagy kanálnyi vaníliás tejhabot. Friss zöldborsóval és retekcsírával díszíthetjük ételünket, így még kellemesebb szín és ízélményt kaphatunk.