Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Rendben
Termékek Menü

Koreai konyha

A hosszú élet titka az egészséges étkezés és rendszeres test mozgás. A koreai kultúra meghatározója az egészséges táplálkozás. Nem véletlen, hogy az 50-es éveiben járó koreai ember simán letagadhat akár 20 évet is.

 

 

Kim Sung Ryung idén töltötte be 50. életévét

De vajon mitől olyan egészségesek a koreai ételek?

A koreai konyha híres erjesztett ételeiről. A fermentálás olyan tartósítási forma, amely mentes a káros adalékanyagoktól és a végtermékben megmaradnak a vitaminok, enzimek és a bélflórára jótékonyan ható baktériumok is. Például a közismert kimcsi    a SARS járvány ideje alatt szerzett hírnevet, ahol immunerősítő hatása miatt az egyik legjobb védekezés volt a vírus ellen. 2006-ban pedig a világ öt legegészségesebb ételének egyikévé választotta a Health Magazin.
Ugyancsak fermentálással készülnek a koreai konyha legfontosabb ételízesítői is: a szójabab-paszta, szójaszósz, csilipaszta és az erjesztett halszósz.

Szójatároló edények

Egy koreai étkezés során a fogásokat nem külön-külön (előéltel, főétel, desszert stb), hanem egyszerre szolgálják fel. Egy hagyományos tálalás párolt rizsből, levesből vagy raguféleségből és különböző kísérő ételekből áll. Attól függően, hogy mennyi kísérő ételt, azaz pancshant szolgálnak fel, megkülönböztetnek 3,5,7,9 és 12-es tálalást. Az utóbbi a királyi urdvarban volt elterjedt. Az egyik nélkülözhetetlen pancshan a kimcsi. Nincs étkezés kimcsi nélkül. Ezen kívül párolt tojás, párolt hal, dinsztelt tofu, dinsztelt marhahús, nyers ételek (húsok, zöldségek, halak), grillezett húsok, különböző növények, wokban készült húsok, zöldségek, párolt vagy főtt töltött zöldségek, salátalevél, tengeri hínár és még számos más kísérő létezik a koreai gasztronómiában.

Az étkezések során nagyon fontos az etikett, melynek alapjai a régmúltra nyúlnak vissza. Az étkezéseket a legidősebb ember kezdi el, majd csatlakoznak hozzá a többiek. Illetlenség felállni az asztaltól, ha az idősebbek még nem végeztek. Az ültetés is kor, illetve rang szerint történik. Meg van határozva, hogy melyik fogással illendő elkezdeni az étkezést. A tálkák, tányérok kézbevétele nem megszokott. Általában a raguk, levesek egy nagy tálban kerülnek felszolgálásra, melyből közösen étkeznek. A tradicionális étkezések általában a földön ülve történnek, kisebb asztaloknál, ülőpárnákon. Az éttermek többségében a víz és a zöld tea ingyen kapható az ételek mellé, illetve sok helyen a köretet is ingyen szolgálják fel. Borravalót nem szokás a koreai éttermekben hagyni.
A koreaiak szeretettel fogyasztanak alkoholos italokat is. Ha valaki megkínál alkohollal, azt illetlenség elutasítani.

Mik a közkedvelt koreai ételek és italok?

Mint már említettük az étkezések egyik alapvető kísérője a kimcsi. A kimcsit általában kínai kelből készítik, melyhez sót, csilipaprikaport, fokhagymát, zöldhagymát, halszószt és egyéb fűszereket kevernek, majd ezt hagyják érlelődni.

A másik nélkülözhetetlen étel a főtt rizs, mely mindenféle ízesítéstől mentes. Egy tálka rizst általában minden főétel mellé adnak, legyen szó levesről, raguról, sültekről. Ezen felül vannak ételek, melyeknek alapvető hozzávalója a rizs. Ilyen például a bibimbap, mely főtt rizsből, fűszeres pirított zöldségekből (pl. uborka, répa, cukkini), apróra vágott sült húsból, babcsírából, koreai csilipasztából, szezámolajból és sült tojásból áll.

Szintén rizsből készül a japán maki sushihoz hasonló Kimbap. Algalapra kenik rá a főtt rizst, majd annak alsó részére halmokba rakják a zöldségeket (uborka, retek, répa stb), lazacot, garnélát, tonhalat, húst, amit csak szeretnénk, majd ezt feltekerik és felszeletelik.

Nagy népszerűségnek örvend a koreai BBQ, azaz a Bulgogi, mely szójaszósz- alapú pácban érlelt marhahús, olykor disznó grillezésével készül.

A japán gyozához hasonló étel a mandu, mely töltött tésztaféle. Hússal, zöldséggel és tofuval is megtölthetik. Három féle létezik belőle, a főtt, sült és a gőzölt mandu.

Előszeretettel fogyasztják a különböző jjigae, azaz ragu ételeket, melyek a magyar leves és pörkölt közötti állagú ételnek felel meg.

A raguhoz hasonló, de több lével készült ételek a levesek.

A Tteok, azaz rizstészta számos étel alapanyaga. Használják sütemények elkészítéséhez is, de leghíresebb képviselője a Tteokpokki, mely csilikrém összefőzve rizstészta-rudakkal.

A tenger gyümölcseit a koreaiak is előszeretettel fogyasztják. Főként nyersen, azaz hö ételként eszik meg a tengeri herkentyűket ízesített szószokba mártva.

A koreai konyha még számos ínycsiklandozó ételt tud felvonultatni, de térjünk rá a folyékony nedükre, az alkoholos italokra. A koreaiak szívesen fogyasztanak szeszes italokat. Napjainkban kb. 300 féle hagyományos ital maradt fent. Ezek közül az egyik leghíresebb a makgeolli, azaz rizsbor. A párolt rizst malátával elegyítik, majd a már jól ismert erjesztéses módszerrel 6-7%-os bort nyernek ki.

Ettől jóval magasabb alkoholtartalommal bír a soju, melyet édesburgonyából és gabonákból erjesztenek. Mára már számos ízesítés létezik belőle.

A koreai hullámnak köszönhetően világszerte egyre híresebb a koreai konyha is. A palota ékkövében (koreai TV sorozat) pedig a magyar nézőközönség is megismerkedhetett a koreai ételkülönlegességekkel.
Tartalomhoz tartozó címkék: Gasztrokult