Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Rendben
Termékek Menü

Mákosguba torta - madártejkrémmel

A tél legfinomabb tortája. Ezt az ízbombát azoknak ajánljuk, akik szeretik a mákot, de odavannak a madártejért is. Nem csak az íze fenomenális, de nagyon mutatós is. Száj nem marad szárazon ha megpillantjuk ezt az ínycsiklandozó desszertet.

Hozzávalók (24 cm-es kapcsos formához)

Mákosguba:

  • 10 vagy 12 db vajas kifli (mérettől függ)
  • 1 liter tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
  • 15 dkg darált mák
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola ( opcionális )

 

Krém:

 

  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj

 

Hab:

 

  • 3 dl tejszínhab
  • 1 evőkanál porcukor ( nálam por nyírfacukor)
  • 1 csomag zselatinfix
  • kevés szemes mák díszíteni
Elsőként a mákosgubát készítjük el.
A tejet és a vajat felmelegítve összekeverjük. A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük, majd a felmelegített tej-vaj kombinációhoz öntjük és így lassú tüzön besűrűsítjük. A darált mákot, citromhéjat és szegfűszeget összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejes mixhez. A kifliket karikákra vágjuk és ráöntjük az előzőleg kikevert folyadékot. Kicsit hagyni kell, hogy megszívják magukat.
A tortaformát vajjal kikenjük és belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ezt hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítéséhez a tojássárgákat a cukrokkal és pudingporral összekeverjük, majd forró tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűlés után a vajjal összekeverjük. A kihült mákosguba tetejére kenjük a krémet és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük a porcukrral és zselatinfixszel. Ezt habzsákba tesszük és feldíszítjük a torta tetejét. Végül a habot meghintjük néhány mákszemmel.

 

 

Forrás: Mariannkonyha

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek