Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Nyári torták

A csokis, krémes, gejj torták nem a tikkasztó meleg legkívánatosabb desszertjei. Ám mennyivel üdítőbb egy könnyed, lágy, joghurtos, habos, gyümölcsös torta. Íme néhány igazán jóleső nyári finomság, mellyel meglephetjük a forró évszak szülötteit.

Citromos túrótorta

Hozzávalók 24 cm-es formához

  • 20 dkg olvasztott margarin
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • Krém:
  • 45 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 g étkezési zselatin
  • Tetejére:
  • 25 dkg erdei gyümölcs
  • 12 g piros tortazselé

Elkészítés

Keverjük össze a darált kekszet és olvasztott margarint, majd nyomkodjuk le a masszát a tortaforma aljába. A túrót törjük össze, a habtejszínt verjük fel, a citrom héját reszeljük le és facsarjuk ki. A túróba keverjük bele a porcukrot, a citrom héját és forgassuk bele a tejszínhabot. A citrom levét és zselatint keverjük jól össze és mikróba melegítsük meg kicsit. Utána kevergetve öntsük hozzá a túrós krémhez. Ezt öntsük rá az alapra és tegyük be a tortát egy éjszakára a hűtőbe. Másnap díszítsük és készítsük el a tortazselét is, mellyel leöntjük az egésznek a tetejét.

Trópusi sajttorta

Hozzávalók 16 cm-es formához

  • 75 g olvasztott vaj
  • 100 g kókuszos keksz morzsásra törve
  • 15 g kókuszliszt
  • Krémhez
  • 100 g fehércsokoládé
  • 250 g krémsajt
  • 125 g krémes állagú ricotta
  • 50 g porcukor
  • 2 db mangó
  • zselatin

Elkészítés
A kekszet keverjük össze a kókuszliszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk szét és tegyük hűtőbe negyed órára. A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd keverjük össze a krémsajttal, ricottával, cukorral és zselatinnal. A krémet egyengessük el a kekszes rétegen. A mangót pürésítsük és oszlassuk el a torta tetején. Tegyük pár órára hűtőbe.

Erdei gyümölcsös torta

Hozzávalók 24 cm-es formához

  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • csipet só
  • 3 ek liszt
  • 1 ek darált mák
  • 1 mk sütőpor
  • 1 ek olaj

Krémhez

  • 500 g tejföl
  • 170 g cukor
  • 300 ml habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 300 g szeder
  • 12 lap zselatin
  • víz
  • 100 g áfonya
  • 50 g cukor

Elkészítés

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet só hozzáadásával. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a mákot, a sütőport és forgassuk bele a tojás habot. Sütőpapírral bélelt formában 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük (tűpróba), majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük el a tejfölt a porcukorral, citromhéjjal és lével. A szedret nyomjuk össze, a levét szűrjük le és tegyük félre. A tejszínhabot verjük fel keményre és öntsük a tejfölbe. A zselatinlapokat vágjuk apró darabokra, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje őket, majd melegítsük fel. Szűrjük le és adjunk hozzá 2-3 kanálnyit a tejfölös krémből, amit aztán az egész adagnyi krémhez keverjünk hozzá. Adjuk hozzá a szedret is és az elkevert krémet öntsük rá a piskótára. Egy éjszakára tegyük hűtőbe és tálalás előtt főzzünk szirupot a szeder levéből, cukorból, melyet öntsünk rá a tortára és áfonyával, málnával díszítsük.

Gyümölcsös fagylalt torta

Hozzávalók  kb. 20 cm-es formához

  • 4 l vanília fagyi
  • 375 g málna
  • 500 g áfonya
  • 600 g eper
  • 3-4 ek porcukor

Elkészítés

Törjünk össze 150 g málnát 2 ek porcukorral. Lassú tűzön melegítsünk fel 360 g áfonyát 2 ek porcukorral és 2 ek vízzel.  A tűzről levéve villával vagy botmixerrel pépesítsük. Ugyanezt ismételjük meg 400 g eperrel. A gyümölcsöket elkülönítve tegyük be a hűtőbe. 1 liter vanília fagyit hagyjunk meglágyulni, majd helyezzük egy tortaforma aljára. Erre helyezzük a málnát, majd így tegyük fagyasztóba. Miután megszilárdult újabb 1 liter vanília fagyit kenjünk el és arra rétegezzük az epres részt. Tegyük fagyasztóba egy éjszakára. Egy másik formában két vanília réteg közé tegyük az áfonyákat és ezt is tegyük fagyasztóba. Másnap forró vízbe mártott késsel vágjuk körbe a forma szélén a tortát, hogy könnyebben ki tudjuk szedni. Helyezzük az áfonyás tortát a másik tetejére.

Banános joghurt torta

Hozzávalók kb. 26 cm-es formához

  • 150 g háztartási keksz
  • 125 g vaj
  • 2 tasak zselatin fix
  • 2 banán
  • 500 ml krémsajt
  • 350 ml natúr joghurt
  • 100 ml tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 g porcukor
  • 3 ek cseresznye vagy meggylekvár

Elkészítés

Morzsoljuk össze jól a kekszet és keverjük el a felolvasztott vajjal. Helyezzük az így kapott masszát a tortaforma aljába és tegyük hűtőbe kb. 20 percre. Keverjük simára a krémsajtot, joghurtot, tejet, vaníliás cukrot és porcukrot, majd adjuk hozzá a zselatin fixet is. 4 evőkanál krémet simítsunk el az alapon, erre rétegezzük a felkarikázott banánt. A maradék krémet pedig oszlassuk szét a tortán. A tetejét óvatosan kenjünk meg a lekvárral. A tortát tegyük hűtőbe kb. 2-3 órára.

Források:
receptneked.hu
ritakonyhaja.hu