x
Mint minden weboldal, az proficook.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Termékek Menü

Sütőtök reggelire, ebédre, vacsorára

A sütőtök nem csak a jól ismert Halloween jelképe, de nagyon finom étkek készíthetők belőle. Nevéből adódóan a megsütött változata nagyon közkedvelt csemege. De mi mást lehet még belőle készíteni?

Reggeli

Nem is indulhatna jobban a reggel mint egy jó pirítóssal, amire egy kis sütőtökkrémet kenünk.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db kápiapaprika
  • 1 csipet só, bazsalikom, oregánó, őrölt bors
  • 1 mk paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi étolaj
A sütőtököt legelőször kimagozzuk, majd nagyobb szeletekre vágva sütőpapíros tepsibe tesszük. A hagymát és a kimagozott kápiapaprikát szintén nagyobb darabokra vágva a sütőtök mellé helyezzük. 190 fokon 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a paprikával, hagymával és olajjal együtt aprítjuk. Majd hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát és paradicsompürét és az egészet pürésítjük. A frissen sült pirítósra pedig rákenjük és élvezzük az ízek harmóniáját.

Ebéd

A hússal töltött zöldségekkel szinte soha nem lehet melléfogni. A sütőtökbe töltött darált hús is igazi ínyencség.

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús (csirke vagy pulyka)
  • fűszerezés: só, bors, kakukkfű, szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • olaj
A félbe vágott sütőtököt kibelezzük és 180 fokon 40 percig sütjük.
A hagymákat vékony szeletekre vágva megpirítjuk olajon, majd hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket és készre pároljuk őket. Ezeket a tökbe kanalazzuk, a tetejére pedig tejfölt és sajtot teszünk. Újabb 40 percig sütjük így a tököket, amíg a sajt szépen meg nem pirul rajtuk.

Desszert

A finom ebéd után fér még a desszertes gyomrunkba egy kis édesség. A mascarponés-sütőtökkrémes palacsintának nincs aki ellenállhatna.

Hozzávalók:

Palacsinta tésztához:

  • 3 db tojás
  • 4-5 evőkanál liszt
  • 1 ek porcukor
  • 1 mk sütőpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • csipet só
  • olaj

Krémhez:

  • 25 dkg megsütött sütőtök
  • 15 dkg mascarpone
  • 3-4 ek méz vagy porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • ½ mk szerecsendió

A tojásokat, porcukrot, csipet sót, vaníliaaromát, tejszínt és szénsavas vizet összekeverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük és hozzáadjuk az előző mixhez. Ehhez még egy evőkanál olajat öntünk. Simára keverjük a nem túl sűrű állagú tésztát. Ha szükséges, önthetünk hozzá még ásványvizet. Olajjal kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
A megsütött és feldarabolt sütőtököt, a mascarponét, a mézet, a vaníliás cukrot és a fűszereket összekeverjük. És legalább egy fél óráig állni hagyjuk a kész krémet. Utána a kész palacsintákat megtöltjük vele.

 

Vacsora

 

Egy könnyed krémleves jó levezetése a hosszú napnak.

Hozzávalók:

  • 80 dkg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kis darab gyömbér
  • olaj
  • bors
  • csípős paprikakrém (sima paprikakrém, ha nem szeretnénk pikánsra)
  • 2 dl tejszín

A tököt, hagymát és gyömbért kisebb darabokra vágjuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tököt és a gyömbért. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sóval, borssal és paprikakrémmel ízesítjük. Ha a tök már megpuhult, leturmixoljuk az egészet, majd tejszín hozzáadásával felforraljuk. Végül átszűrjük és kicsi tejszínnel meglocsolva tálaljuk.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Mindmegette

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek